Romania noastra cea de toate zilele

Suntem tara cu cea mai mare rata de coruptie la nivel inalt din Uniunea Europeana. Suntem tara cea mai stigmatizata si notorie din UE, pentru ca avem de toate si lumea vasta nu uita.

Avem femei frumoase care s-au ales la targul de joburi cu cea mai veche meserie din lume, cu delegatie in strainatate; avem cocalari care inainte de 2007 nici nu puteau sa isi scrie cererea de viza la ghiseele ambasadelor, dar care acum deseneaza cu acuarele prin puscariile europene; avem si tigani, ca mai toate tarile, noi doar am tras batul scurt cand s-au impartit denumirile etniilor minoritare; avem de toate si lumea nu uita.

Dar inainte sa ne lasam coborati la nivel ignorantei lor si sa le permitem sa ne invinga, ar trebui sa le aducem aminte ca atunci cand ei se afla in suferinte, sunt tratati de medicii nostri supra educati de statul roman sau cum multe din afacerile lor functioneaza pentru ca o mica firma ce poarta numele de Microsoft, pentru multi ani a fost ca o tabara romana de inventie unde s-au pus multe baze a structurii IT din prezent. 

Putem sa le mai spunem multe lucruri despre noi sau despre ce a facut Romania pentru ei, dar in multe cazuri nu ar conta, pentru ca ei vad ce noi exprimam si ce aratam. Multi dintre noi ar trebui prima data sa ne clarificam ce inseamna pentru noi tara.

Pe cat suntem noi de prietenosi sau familisti, pe atat trage fiecare doar pentru el, iar nimeni nu se gandeste la un bun mai maret sau la o tara pentru toata lumea. Probabil asta e mostenirea sistemului comunist unde lipsa de avere se manifesta in frustrare.
Regimul sa schimbat de mult, dar naravul lupuli a ramas deseori acelasi, iar frustrarea acumulata pe atunci, se manifesta in prezent si traieste mai departe prin indoctrinarea urmasului. 
Daca nu ai, lucreaza si obtine, daca nu vrei sa lucrezi, fura.

Poate ca a rasarit un soare din Sibiu care acum ne guverneaza tara si poate va si schimba unele lucruri, dar cert e ca nici o schimbare nu va veni daca noi, toti restul, stam cu mainile in buzunar si o asteptam.

J.F. Kennedy a sustinut un discurs atunci cand America era in criza, folosind o replica care a ramas in istorie: 

“Nu intreba ce poate tara ta sa faca pentru tine, ci intreaba-te ce poti face tu pentru tara ta”.

Lasand retorica altruista la o parte, orice calatorie incepe cu primul pas, iar pasul in cazul asta este schimbarea care trebuie sa apara in noi, in gandirile si mai ales in actiunile noastre, iar in loc sa batjocorim si sa huiduim tot ce nu merge bine in ea, sa ne intrebam cum putem face sa se miste rotile pe care sta tara.
De la gesturile marunte de buna purtare, pana la cele de importanta majora.

Poate vi se pare ipocrit ca eu, care nu traiesc in tara, sa spun toate astea, dar find expat cu timpul mi-am dat seama ce iubesc la Romania noastra.
Iar prin toate discutiile xenofobe cu oameni inchisi la minte, imi dau seama din ce in ce mai mult ce inseamna mandria de a fi roman, mandru de cultura noastra, de oamenii calzi, primitori si luptatori aprigi pentru valorile in care cred.


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s