Cum uitam sa fim fericiti

Prin natura vietii mele am ajuns sa am contact cu multi oameni in cursul anilor, in toate starile si din multe categorii psihologice sau culturale. Cu cat cunosc mai multi oameni insa, cu atat imi dau seama tot mai mult ca fiecare traieste sub o patura de vreo culoare sau alta. O patura a limitari fericirii personale si a bunei stari generale.

Una dintre cele mai intalnite paturi e cea a supra rumegarii unui gand sau a unei actiunilor petrecute ori in desfasurare. Ea actioneaza de obicei ca o ancora ce opreste mintea sa evolueze si sufletul sa creasca.

Cu totii avem dificultati uneori sa acceptam implinirea unui fapt, a unui gand rostit sau a unei actiuni petrecute. In schimb alegem sa le regandim pana in ultimul amanunt si sa ne imaginam un scenariu in care totul s-ar fi putut intampla intr-un mod utopic. Dar trebuie sa intelegem ca utopia nu se poate crea in trecut si ca noi suntem mereu in present unde lucrurile s-au intamplat deja, asa ca trebuie sa le acceptam, sa le intelegem, sa invatam din ele si sa mergem inainte cu experienta accumulata sa cream alte lucruri in prezent. Din orice fel de experienta te dezvolti intr-un fel sau in altul, dar depinde de tine in ce directie vrei sa cresti pe scara evolutiei tale. Daca pot sa dau un sfat ar fi ca mereu sa alegi directia pozitiva in schimbul celei statornice si mohorate. Nu trebuie sa ne facem ganduri problematice despre lucrurile peste care nu avem puterea sa le schimbam. Why bother?

O alte patura maricica e cea sub care uitam constant cine suntem si unde trebuie sa ne fie reamintit de ce suntem in stare si ce inseamna pentru noi fericirea. In tot chaosul contemporan, in care viata se misca cu o viteza mult mai mare decat oricand, unde mereu suntem inconjurati de influente tehnice sau umane, nu ne mai gasim timp pentru noi, asa ca uitam cine suntem sau cine am fost. Rezolvarea ecuatiei e simpla: trebuie sa ne gasim timp pentru noi, in care facem ce ne dorim si in care contemplam asupra nemuriri sufletului, dar cel mai important, unde ne descoperim pe noi. Prin analiza insusirilor, gandurilor si sentimentelor proprii se pot gasi caractere marete.
Nu vei putea niciodata sa intelegi ce vrei cu adevarat in viata daca nu ajungi inainte sa te cunosti pe tine deplin. Dar trebuie sa afli asta suflet fain care esti, asa ca fa-ti timp pentru tine!

Vad cum lumea isi strica buna dispozitie pentru intamplari marunte si isi creaza prin asta gandiri ce ii enerveaza ca tantarul ce a impuscat pe armasar. La volan injuram, cand stam la coada ne indispunem, in autobus, la magazin, acasa…ne enervam peste tot.
Intr-o gandire mai sucita asta imi demonstreaza totusi ca lumea inca e foarte optimista. Ca atunci cand ceva merge prost, nu ne enervam ca a mers prost ci ne enervam ca nu a mers in felul in care ne-am imaginat noi ca ar trebui; in sensul ca noi initial aveam optimismul ca va merge bine si totul va decurge comform planului nostru, ne supara dezamagirea ce vine cu contrariul insa.

Intr-un paradox mare, poate pentru a fi mai fericiti ar trebui sa fim putin mai pesimisti sau pragmatici si sa nu avem atatea asteptari despre tot ce nu putem controla. Suna ciudat, dar nu este. O parere ce mi-am facut despre portugezi e ca infrunta viata neavand asteptari prea mari iar daca ceva se intampla in felul dorit, e motiv de bucurie, dar daca o ia insa pe cealalta parte il accepta mai benevol pentru ca nu aveau asteptari prea ridicate initial, ceea ce face ca ceaiul amar sa fie mai usor de baut. Un fel de ‘carpe diem’ traznit, traieste momentul daca e bun si uita de cel rau.

Trebuie sa ne amintim mereu sa fim fericiti si sa invatam cum sa ne gasim linistea, cum sa sustinem gandurile pozitive si cum sa avem o viata pe placul nostru. In majoritatea cazurilor, fericirea vine doar din mintea noastra, este o stare de spirit care are nevoie de ingrijire si afectiune constant. Trebuie sa avem grija de ea!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s